lauantai 30. marraskuuta 2013

Johdantokurssin viimeinen luento

Hejsan!

Eilen oli siis johdantokurssin viimeinen luento. Draaman kirjoittaminen alkaa sitten tammikuussa.

Nyt käytiin läpi kohtaamistekstejä/-novelleja, joita meillä oli läksynä kirjoittaa tuoksi kerraksi. Yllätyin, ehkä hieman negatiivisesti, että tekstiäni oli korjailtu paljon. Itse asiassa, niin oli kaikkien tekstejä. "Turhaa maalailua" oli melkeinpä kaikilla. Oikeastaan opettaja sanoi niin, että koska kaikkien tekstit olivat muuten hyviä, niin nyt keskityttiin ilmaisun huoltoon.

Minä sain huomautuksia esimerkiksi ilmaisuista: "seinät yrittivät luoda oloni kotoisaksi" (kommenttina: "seinät eivät yritä mitään") ja "seinät, jotka olivat pettäneet minut". Itse pidin ilmaisuja mielenkiintoisina, koska minusta on hauskaa luoda henkeä elottomille asioille. Jostain syystä tätä ei arvostettu, en oikein käsittänyt sitä.

Offtopicina, että koulusta sain tehtäväksi luoda jonkunlaisen joulutarinan. Yhden viiden minuutin kohtauksen, jonka voisi näytellä lavalla (ei kuulemma kokonaista näytelmää). Katsellaan, saanko mitään aikaiseksi. Joulujuhliin on suunnilleen kolmisen viikkoa.

Tällaista siis eilen!

4 kommenttia:

 1. Eikös se ole ihan normaalia palautekäytäntöä, että arvostetaan sitä missä on onnistuttu eikä sitä mikä on jäänyt vain yrityksen asteelle? Ei aloittelevan kirjoittajan ideat tai kokeilut ole välttämättä niin hyviä, kuin miltä ne kirjoittajasta itsestään tuntuvat. Nuo esimerkkilauseesi, jotka kertovat seinistä, eivät näin ulkopuoliselle lukijalle tarkoita oikein mitään konkreettista :)

  Mutta jos ei ole ymmärtänyt, miksi ohjaaja antaa sellaista palautetta kuin antaa, pitää ohjaajalta kysyä selityksiä ja perusteluja. Muutenhan palautteesta ei saa paljoakaan irti.

  t. Itsekin kirjoittaja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki se on hyvä, että saa vähän kritiikkiäkin, niin voi kehittyä. Itse vain koin jotenkin "loogisena" nuo ilmaisut siinä novellissa, mutta täytyy ensi kerralla kysyä tarkemmin, mikä niissä mättää.

   Poista
 2. Rehellisesti sanottuna en ymmärrä, että miten voit saada tuollaista palautetta käyttäessäsi personifikaatiota. Kirjallisuuden opiskelijana ja paljon kirjallisuutta lukevana tiedän, että on vahvuus tehdä elottomista asioista eläviä. Tuntuu, ettei palautteen antajasi edes tiedä, mikä on personifikaatio (paljastaa siten oppimattomuutensa!), joten silloin en liiemmin luottaisi hänen palautteeseensa siltä osin. Tästä lyhyt määritelmä personifikaatiosta: http://fi.wiktionary.org/wiki/personifikaatio

  VastaaPoista
 3. Ihmisillä on tapana maalailla aika paljonkin turhaa. Eli rehellisesti paljon kirjoitaneena tunnen ongelman aika hyvinkin. Mutta mikä on turhaa maalailua on tietenkin subjektiivinen käsite.
  No heitto vaikka en tiedä edes mitä olet kirjoittanut =)

  Mutta totta. Minustakin on omituista, että seinät eivät muka yrittäisi mitään =) Mutta kohta pitäisi liittää tekstiin, eli millä tavalla kokonaisuus on kirjoitettu.
  Itse ainakin käytän usein ja monet kirjailijat käyttävät vastaavanlaisia ilmaisua.
  Oli miten oli.
  Kokonaisuus ratkaisee...

  VastaaPoista