tiistai 30. joulukuuta 2014

Lukukokemuksia vol.5: David Nicholls - Sinä päivänä (One Day)

Moij!

Sain juuri päätökseen David Nichollsin "Sinä päivänä" -teoksen (org. One Day, Otava, 2009). Itse asiassa ostin kirjan jo muutama vuosi sitten Akateemisen alesta huomattuani, että toisessa pääosassa on 22-vuotias Emma. Aloitinkin kirjan, mutta jostain syystä se jäi varmaan miltei vuodeksi kesken ja luin kaikkea muuta siinä välissä. Kun kuitenkin nappasin kirjan käteeni uudestaan, voisin melkein sanoa rakastuneeni.

Tarina alkaa 15. heinäkuuta 1988, kun Emma Morley ja Dexter Mayhew löytävät itsensä samasta sängystä. He ovat juuri valmistuneet yliopistosta ja heillä on koko elämä edessään. Missä he olisivat samana päivänä vuoden päästä? Entä sitä seuraavana? Ja kaikkina seuraavina niiden jälkeen?

Kirja seuraa vuorotellen - ja välillä samaan aikaan - Dexterin ja Emman elämää vuosi vuodelta kahden ja neljänkymmenen välillä. Emma haaveilee kirjailijanurasta ja Dexteristä on tullut tahtomattaan tv-julkkis. Pysyykö Dexter pinnalla? Toteutuuko Emman haave? 

Luvut on päivätty kaikki 15. heinäkuuta, mutta aina seuraavana vuonna. Välillä Dexterin ja Emman tiet erkanevat pitkäksikin aikaa, mutta heidän välilleen on kuitenkin syntynyt jotain ainutlaatuista. 

En tiedä, miksi aikoinaan jätin kirjan kesken niin alkutekijöissään. Melkein kaduttaa, etten lukenut tätä aikaisemmin. Pidin kirjasta hirvittävästi, se oli hauska ja koskettava, jännittävä ja kiinnostava. Kirjasta on muuten tehty samanniminen elokuva (Sinä päivänä, 2011), jossa Emmaa näyttelee Anne Hathaway ja Dexteriä Jim Sturgess. Tajusin vasta kirjan aloittaessani, että olen kai nähnyt tuon leffan joskus. Nyt tekee ihan hirveästi mieli katsoa se uudelleen! Näin flunssaisena se on vieläkin sallitumpaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti