maanantai 5. tammikuuta 2015

Lukukokemuksia -15 vol.1: Harri István Mäki - Aina söpönä

Tsau!

Tällä kertaa vuorossa on Harri István Mäen "Aina söpönä" (Tammi, 2001). Sain kirjaan hauskan omistuskirjoituksen ja -kuvituksenkin. Kirja oli lyhyt, mutta tarina tuli kerrotuksi. Eikä se välttämättä enempää pituutta olisi kaivannutkaan. Kovasti vain jäi pohdituttamaan päähenkilön tulevaisuus kirjoittamisen saralla (mitä, en tietenkään pohdi samalla omaa tilannettani!), aloittihan tämä kirjoittajalukion kirjan alussa.

"Isä oli omissa maailmoissaan. Pikkuveli vain luki. Sihis nukkui. Kaikki oli niin kuin ennenkin, paitsi että huomenna aloittaisin kirjoittajalukiossa."

Jännittävä juttu, jonka huomasin oli, ettei päähenkilön nimeä oikeastaan mainittu kertaakaan. Eikä monen muunkaan hahmon nimeä. Mutta toisaalta, teksti pärjäsi hyvin ilmankin. Itse olen vain sitä tyyppiä, että nimeän kaikki mahdolliset. Voihan olla, että Harri on ne mielessään nimennytkin, mutta teksti ei vain kaivannut niitä.

Paljon jäi auki, mutta se sopi tähän. Tiedonjano on kyltymätön, mutta joskus on hyvä olla kertomatta kaikkea loppuun asti, sillä siihen menisi varmasti enemmän paperia, mitä maailmassa on tarjota. Ei kaikkien hahmojen koko elämänkaarta aina kuolemaan saakka kykenisi seuraamaankaan, täytyy luoda ne itse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti