torstai 5. helmikuuta 2015

Lukukokemuksia -15 vol.2: William Shakespeare - Hamlet (suom. Yrjö Jylhä)

Hejsan!

Nyt olen siis saanut kuuluisan Hamletin päätökseen. Lukaisin siis Yrjö Jylhän suomennoksen, "William Shakespearen Suuret Draamat" -kirjan toisesta osasta (Otava, 1955). 

Mielenkiintoista, todella. Tulkintoja on tosiaan monia, varmasti yhtä monta, kuin on näytelmän lukijaa ja katselijaa. Minulla on myös oma käsitykseni - se voi olla väärä, tai sitten kaikki ovat yhtä lailla oikeassa. Löysin paljon syy- ja seuraussuhteita, joista olemme Studio Orfeuksessakin puhuneet. Lyhyesti näytelmän sanomalla on mielestäni jotain tekemistä oikeuden toteutumisen kanssa. "Karma and stuff." Voisin heittää tähän vaikka minkälaista analyysia ja pohdintaa, mutten tiedä, jaksavatko lukijat sellaista lukea - kaikilla on kuitenkin omat mielipiteensä ja pohdintansa.

Moni tosiaan kuoli, suurin osa oikeastaan. Mutta löysin jokaisen hahmon kuolemalle kuitenkin merkityksen - eihän ketään näytelmissä eikä kirjoissa turhaan murhauteta. ;)

Ehdin pelätä, etten ymmärtäisi näytelmästä sanaakaan. Etten käsittäisi alatekstiä, tai näytelmän sanomaa. Ne avautuivat kuitenkin, ainakin joltain osin. Suurimmaksi osaksi. Voi olla, että jotain jäi huomaamatta, mutta sehän on aina hauskaa, jos jokin selkiytyy viime kertaista paremmin seuraavalla lukukerralla.

Tekisi melkein mieli lukea toinen näytelmä jo perään. Minulla kyllä jäi eräs kirja kesken, se sai väistyä Hamletin tieltä hetkeksi - pitäisi varmaankin lukea se ensin loppuun.

Olen onnekas siinä suhteessa, että äitini omistaa Royal Shakespeare Companyn näytelmiä dvd-boxilla, voisin sieltä vielä vilkaista Hamletin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti