maanantai 9. maaliskuuta 2015

Lukukokemuksia -15 vol.4: Aristoteles - Runousoppi (suom. Pentti Saarikoski)

Hejsan!

Tänään saapui Aristoteleen Runousoppi (Otava, 1967 Pentti Saarikosken suomennos) noudettavaksi ja ehdinkin jo lukea tämän läpi. Olen suhteellisen hidas lukija, mutta kiinnostus aiheeseen vei mennessään ja sainkin teoksen päätökseen miltei yhdeltä istumalta.

Pelkäsin kovin, että kieli tai kerronta olisi sellaista, jossa en pysyisi mukana, mutta tämän suhteen ei ollut kyllä mitään ongelmia (Pentti Saarikoski ainakin taitaa työnsä). Itse asiassa suurin osa asioista, joita tämä opus käsitteli, on tullut esille Studio Orfeuksessa (asialla saattaa olla jotain tekemistä sen suhteen, että ohjaajamme fanittaa Aristotelesta)! Paljoakaan uutta tietoa ei ilmennyt, mutta jotain kyllä ja otin opikseni - ainakin yritin.

"Tragedia on arvokkaan ja loppuunsuoritetun, pituudeltaan rajoitetun toiminnan jäljittely; - se jäljittelee toimivien ihmisten kautta eikä kertomalla; herättämällä sääliä ja pelkoa se tervehdyttää nämä tunteet."
- Aristoteles (suom. Pentti Saarikoski)

En nyt tässä ala yksityiskohtaisesti avaamaan kaikkea, mitä käsiteltiin. Mutta lyhyesti käytiin läpi tragedian runko: mihin kiinnittää huomiota, mistä teos koostuu. Mm. juoni ja sen yhtenäisyys, hlöhahmojen luonteiden esille tuonti, tapahtumien sommittelu jne.

Mielenkiintoinen lukukokemus tämä oli kyllä. Tein 4-sivuiset muistiinpanot vihkoon, mutta oikeastaan 80% niistä oli vain tiivistetyssä muodossa sitä, mitä olemme käyneet Orfeuksen lähiviikonloppuina. Eipä silti, kannatti lukea!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti