torstai 26. maaliskuuta 2015

Lukukokemuksia -15 vol.5: Kalevala + suuri käsikirjoitusinspiraatio!

Terve!
15. runo ja Akseli Gallen-Kallelan "Lemminkäisen äiti" vuodelta 1897 
(kuva wikipediasta, hain sellaisia, joita saa käyttää ilman copyright-ongelmia)

Vuorossa oli Suomen kansalliseepos Kalevala (Suomalaisen kirjallisuuden seura, 1913 versio). Kovin minua jännitti, onko kovin raskaslukuista, pysynkö mukana, mutta turhaan huokailin: ei juurikaan ongelmia. Kun kerran klikkasi, että miten tämä homma pelittää, niin ainoastaan positiivisella jännityksen vireellä ja innolla olen tuota eeposta lukenut. 

Kerrassaan jännittävää luettavaa! Oikein inspiroivaa, jostain kumman syystä, mitä en tiedä. Muutama viikko sitten kävi mielessä, että Kalevala varmasti kannattaisi lukea - ja nyt luinkin. Toki tiesin nämä "perusjutut" ennestään koulusta (jokainen on varmasti koulussa jonkun verran Kalevalaa joutunut käsittelemään/lukemaan pätkiä tms.), mutta silloin ei niinkään iskenyt. Ainakaan näin kovaa, että pää irtoaa :D Tarkoittaen tätä vain positiivisesti. Voisin melkein kutsua itseäni Kalevala-faniksi.

Tarinaa oli mielestäni jokseenkin helppo seurata. Ainakin siinä vaiheessa, kun keksi, miten lukea (Huom! En siis ole paljoa runoja lueskellut. Pitäisi silläkin saralla varmasti kunnostautua). Kummastutti vain, että mihinkäs se Joukahainen hävisi. Mutta ajatuksia heräsi: jopa niin paljon, että minulla on monta vihon aukeamaa täynnä muistiinpanoja ja pohdintoja! Itse asiassa inspiroiduin niinkin hurjasti, että alitajunnassa (tai jossain, mitä en osaa nimetä) kuplii ajatuksia elokuvakäsikirjoituksesta! 

Tiedän toki, että Kalevalaan on pohjattu vaikka mitä: kuvataidetta, elokuvia, näytelmiä, kirjoja... ihan lukemattomia sellaisia. Toivoisinkin voivani tuoda kuvioihin jotain erilaista. Pohdiskelen ihan omaksi ilokseni, että kehittelisin Kalevala-pohjaisen nuortenelokuvan. Vaarallinen - korjaan, HYVIN vaarallinen aihe - mutta siksi tahtoisinkin toteuttaa visioni jonkun kanssa. Lisäten vielä, että tapahtuisi 2010-luvulla, ettei vahingossakaan tule liian paljoa paineita. Vapauksia kuitenkin on. Jonkun verran.

Minulle vinkattiin Johanna Sinisalon "Sankarit" -kirjasta. Ajattelin sen tsekkailla tässä, kun on aikaa - varmaankin kesällä. Tosiaan, en ole vielä törmännyt (en ole ihan hirveästi vielä etsinytkään) Kalevala-pohjaisiin nuorille suunnattuihin elokuviin, mutta niitäkin luultavasti on. Eepoksen voi kuitenkin tulkita niin monella tavalla ja painottaakin eri asioita, kehitellä pidemmälle, joten luulisin, ettei kahta ihan samanlaista kuitenkaan syntyisi.

Palaten siihen, että tahtoisin rakentaa tätä ideaa tiiminä: jonkun, tai joidenkin, henkilöiden kanssa. En vain tiedä, mistä etsiä elokuvakäsikirjoittamisesta kiinnostuineita henkilöitä, jotka olisivat hullaantuneet Kalevalasta. Kaikki tuntemani kirjoittaja-ihmiset ovat aika lailla proosa-tyyppiä, muutamalta jo kysyinkin. Ja lisäten vielä, että hakisin henkilöitä, jotka olisivat yhtä tosissaan tällaisten asioiden kanssa. En varmaankaan tässä keväällä ehdi mitään aloittelemaan, lähinnä kirjoittamaan pohdintoja ylös, mutta kesällä ehkä. 

Minulle saatte te lukijat mieluustikin vinkata - tai jopa ilmoittautua itse - jos olisi kiinnostunut tällaisesta! Tarpeellista olisi lähinnä, että kemiat menisi yksiin. Ja se on aina plussaa, jos on minkäänlaista kokemusta/taitoa/yritystä kirjoittaa elokuvakäsikirjoitusmuotoista tekstiä. Itsellänikään ei ole kokemusta kuin pienesti näytelmien puolelta, mutta elokuvakäsikirjoituksia löytyy netistäkin, niin sieltä voisi ehkä vilkuilla vinkkejä.

P.S. Vinkit ja ilmoittautumiset vaikkapa tämän postauksen kommenttikenttään. :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti