torstai 14. toukokuuta 2015

Hieman hukassa - Inttileski-ongelmia

Ciao!
Ilmeeni, kun tuijotan sokkeloista kässäriäni.

Olen tänään yrittänyt kirjoittaa Inttilesken loppua uusiksi - ja hupsista, heti sinne syntyi 20 liuskaa lisää tavaraa! Dramaattisia käänteitä, enemmän actionia kuin proosaversiossa, joka on toki plussaa. MUTTA oliko tämä nyt yhtään parempi ratkaisu? Viesti jää hieman pimentoon (en ole kyllä vielä valmis), se tuli ehkä selkeämmin esille proosaversiossa. Ainakin päählön kehityskaari tuli, mutta siihen johtaneet tekijät eivät olleet tarpeeksi vahvoja. Nyt on toisin: actionia löytyy, mutta kaari on ihan kesken enkä ole keksinyt sille kunnollista katalysoivaa tapahtumaa. Sanottaisiinko, että olen lievästi hukassa.

Loppu on menossa aika lailla eri suuntaan, kuin proosaversion. Proosaversion loppu oli tylsä ja kliseinen, sellainen "jeejee, elämämme ovat kunnossa loppuun asti" -tyylinen homma, jota en kyllä halua tähän pilaamaan tätä stooria. Olin jo aikeissa murhata yhden tärkeän sivuhahmon, annoinkin niin olettaa, mutta totesin tarvitsevani sivuhahmoa vielä loppupuoliskolle, että lunastukset yms muut saadaan aikaiseksi. Draamaa siitä syntyi kyllä, mutta en olisi saanut vietyä tarinaa loppuun saakka ilman tuota hahmoa. Ainakin paljon olisi jäänyt uupumaan.

Nyt olenkin aika eksyksissä: mitä tehdä tekstille, kuinka kirjoittaa onnistunut loppu, jossa kohtaisivat samat elementit kuin proosaversiossa viestin aikaansaamiseksi? Ongelmana on ehkä se, että käänteet menivät uusiksi - osa on vanhaa, mutta paljon on myös uutta. Tarina on muuttunut. Oikeastaan varmaankin parempaan suuntaan, mutta se ei nyt auta tähän ongelmaan. Sanomakin saattaa olla eri. Pituudesta en ole nyt edes jaksanut stressata, kun on paljon suurempia ongelmia. Yhtäkkiä täytyy repäistä jotain taas tyhjästä, ei luulisi olevan ongelma, mutta... Olisin halunnut kunnioittaa alkuperäistä versiota, Siinä oli kylläkin paljon myös vikoja. Pohja on silti sama, nyt olisi aika tehdä niitä suuria, toimivampia muutoksia, mutta se vaatii luultavasti hieman sulattelua ensin.

Kuinka rakentaa toimiva kliimaksi? Miten saisin itseänikin tyydyttävän ratkaisun? Hahmojen kaaret, varsinkin sivuhahmojen, ovat aivan kesken ja osa on melkein unohtunut matkan varrelle kun tuntuu, ettei heitä edes tarvitse. Erästä pienessä roolissa olevaa sivuhahmoa tarvitaan alkupuoliskolle saattamaan stoori alkuun, mutta sen jälkeen koko hahmoa ei näy. Sekään ei oikein ole toimivaa, eihän? Tähän juttun täytyisi rakentaa vielä niin paljon, mutta kuinka tehdä se pienin liikkein? Sellaisin, että tästä saisi jotain muutakin, kuin kymmenvuotisen saippuasarjan? Siinä kysymys. Tai useampikin, joihin etsin vastauksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti