keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Lukukokemuksia -15 vol.6: Salla Simukka - Punainen kuin veri

Heippa!

Juuri laskin kädestäni Salla Simukan Lumikki-trilogian ensimmäisen osan "Punainen kuin veri" (Tammi, 2013). Pitkään joutui tämä kirja odottelemaan. Luin ensimmäisen luvun jo aikoja sitten, mutta väliin iskeytyi Kalevala ja ennakkotehtävien teko sun muu puuha ja niiden jälkeen olin niin kirjoitusdraiveissa muuten, että toisten teosten lukeminen jäi kovin vähäiseksi. Nyt kesällä kunnostaudun, se on varma. Opiskelustahan tämäkin käy tavallaan, mutta hyvällä vain.

17-vuotiaan Lumikki Anderssonin periaatteena on olla sotkeutumatta asioihin. Kuitenkin eräänä helmikuisena päivänä Lumikki eksyy koulunsa pimiöön, johon on ripustettu kuivumaan kasapäin viidensadan euron seteleitä. Ilmassa leijuu vanhan veren haju. Tyttö joutuu vahingossa keskelle kansainvälistä huumebisnestä. Tiivis tapahtumaketju imee Lumikin mukaansa ja pian hän tajuaa, ettei voisi perääntyä. Tämän sotkun hän joutuisi selvittämään.

Alku imaisi kyllä mukaansa. Kirjan ihan ensimmäistä lausetta olisi ehkä voinut taiteilla jännittävämmäksi, koska se oli aika "perus". Toimi kyllä tässä, en väitä vastaan, mutta juuri edellisellä Orfeuksen lähiviikonloppuna pohdimme ja keskustelimme romaaneiden ensimmäisistä lauseista ja parantelimme tarvittaessa omiamme, joten pisti silmään.

Joidenkin alun lauseiden sanajärjestys pohditutti myös, mutta se unohtui aika vikkelään eikä lopulta häirinnyt juurikaan. Mukana oli myös hauskoja ilmauksia, esimerkiksi: "päänsisäinen elokuvateatteri". 

Ainoa, mitä olisin tahtonut muokkailla, oli dialogi. Voi johtua siitä, että itse pidän hyvinkin puhekielisestä dialogista, jos kyseessä on nuorten puhe. Kirjoitan sen niin, kuin nuoret puhuisivat ja minusta se tulee sitä kautta luontevammaksi, mutta kullakin on tyylinsä. Ja voihan olla, että kustannustoimittajat tahtoisivat korjailla minunkin dialogiani, en voi tietää vielä tässä vaiheessa, joten toisaalta minulla ei hirveästi ole sananvaltaa. 

Mutta kyllä pidin ja jännitys piti otteessaan loppuun saakka. Tässä juuri kaivoin hyllystä trilogian toisen osan, heheh. Ajattelin kaikki kolme lukaista putkeen. En oikeastaan tiedä, liittyvätkö ne kuinka paljoa toisiinsa, mutta ihan varmuuden vuoksi. Tuolla on moni opus odottelemassa, mutta nämäkin ovat jo saaneet odotella tovin, joten enköhän tämän trilogian nyt lue päätökseen saakka ja siirryn sitten vasta muihin teoksiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti