tiistai 20. lokakuuta 2015

Inttilesken päiväkirja - näytelmäksi?

Heipssss!

Juuri kun ehdin päivittää tänne viikon kuluneesta kässäriraivosta, luovuuden portit avautuivat jälleen. Tai portti on raollaan, mutta painava työntää kokonaan auki. Viime yönä, kun olin jo asettunut peiton alle ja juuri nukahtamaisillani, oli taas pakko naputella päässä seikkaileva mielikuva kännykän sähköiseen muistikirjaan.

Eteeni avautui kuva näyttämöstä. Henkilö esittämässä monologia spotissa. Pian lavalle ilmaantui toinenkin spotti ja tajusin, että tämähän on suoraan Inttilesken päiväkirjasta - vain näytelmäsovituksena

Asettaisinko tarinani sittenkin teatterin lavalle?

Aamulla kokeilin ideaa käytännössä. Takaumat eivät ilmeisesti ole kovin suosittuja näyttämöllä tai elokuvissakaan, mutta luulen, että sain tämän toimimaan! Ainakin raakaversioksi ihan mukavasti. Ajattelin, että kokeilen tehdä mahdollisesti vielä yhden raakaversion niistä palasista, mitä minulla on nykyisestä dramatisoinnista - siis niistä onnistuineista. En ole edelleenkään lyönyt täysin lukkoon mitään, mutta pala palalta kokeileminen saattaisi auttaa huomaamaan, toimisiko homma paremmin näin. Teatterista minulla on seitsemän vuoden kokemus näyttelijänä, elokuvapuolelta ei yhtikäs mitään, joten näytelmä kuulostaisi ihan hyvältä omiin korviin. Toki kirjoittaminen on asia erikseen, mutta ainakin tiedän vähän, millaisia tekniikoita lavalla voi käyttää ja voin sitä kautta visualisoida tekstiäni.

Uusi versio minun olisi jokatapauksessa kirjoitettava, nykyisessä dramatisoidussakin versiossa on paljon turhaa räpellystä, minkä voi viskata suoraan roskiin. En ole koskaan aikaisemmin joutunut kirjoittamaan käsikirjoitusta lähes kokonaan uudelleen. Olen vain editoinut, kirjoittanut uudestaan ehkä muutaman kappaleen, lähinnä lisäillyt. Nyt tulee tämäkin metodi tarpeeseen.

Ohjaajani heitti myös ehdotuksen, että näytelmä tapahtuisi vain yhdessä paikassa. Suurimmaksi osaksi se ehkä onnistuisikin, mutta nykyisessä versiossa on käänteitä, jotka vaativat toisen tapahtumapaikan - tai sitten tulisi keksiä jokin ihan muu, uusi tapahtumapaikka kaikelle. Houkutteleva ehdotus, mutten ole varma, saisinko tekstin toimimaan siten. Pohdin tätä vielä, mutta jonkinlaisen uuden version tulen kuitenkin tekemään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti