lauantai 21. marraskuuta 2015

Draamatehtäviä (Inttileski)

Moikka!
Random.

Tällä viikolla työstin myös pienesti Inttilesken päiväkirjan näytelmäversiota. Saimme kaksi tehtävää: kaksi kohtausta, joissa saa olla vain kaksi hahmoa. 

Pointtina näissä oli nyt hahmojen tahtotilojen tiedostaminen ja etsiminen. Kohtauksessa hahmoilla on aina oltava päämäärä, tahto, jota kohti he pyrkivät. Joko tietoisesti tai tiedostamatta, mutta kirjoittajan toki täytyy tietää nämä päämäärät - niitä siis etsimme ja testasimme. Itse nappasin nuo kaksi kohtauksen runkoa dramatisoidusta versiostani, työstin niitä hieman eteenpäin. Kohtaukset olivat alunperin draamassa peräkkäin ja mietin, onko niissä liikaa toistoa. Päähenkilölläni - eli protagonistilla - on kuitenkin hienoinen sävyero tavoitteillaan kohtauksissa, sillä vastapuolen hahmo on niissä eri. Mutta riittääkö se? Olisiko hyvä rakentaa jotain noiden kohtausten välille, ettei katsojasta tunnu, että sama on juuri nähty?

Toinen ongelma, joka tuli vastaan, on toiminta. Nuo kohtaukset ovat varsin dialogipainotteisia ja toiminta jää pahasti vähemmälle. Jotain tulisi keksiä, lisätä, että lavalla tapahtuisikin jotain. Vaikka niissä tulee tärkeää informaatiota, toiminnan tulisi ainakin minun mielestäni olla etusijalla. Draama on toimintaa. Vaikka dialogilla on tärkeä osa, katsoja kuitenkin muistaa ensisijassa lavalla tapahtuvan toiminnan, eikä henkilöiden repliikkejä. Jokaisen kohtauksen ei tietenkään tarvitse olla täynnä toimintaa, mutta nuo kohtaukset, jotka kirjoitin, saattavat käydä jo hieman tylsiksi seurata. Ei parasta, mihin pystyn. Ainakin tällä hetkellä tuntuu siltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti