tiistai 29. joulukuuta 2015

Lukukokemuksia -15 vol.11: John Green - Tähtiin kirjoitettu virhe

Moi!

John Greenin paljon puhuttu Tähtiin kirjoitettu virhe (org. 2012/suom. WSOY, 2013). Kirja ehti olla lukulistalla aika pitkään, ennen kuin pääsin siihen käsiksi. Ostin elokuvan ja kirjan samalla kertaa, mutta varoin visusti katsomasta elokuvaa, ennen kuin olisin ehtinyt lukea kirjan. Pysyin päätöksessäni ja elokuva on edelleen katsomatta, joskin varmasti tarkastan sen lähipäivinä.

16-vuotias Hazel sairastaa parantumatonta syöpää, mutta on onnekas saatuaan vielä muutaman lisävuoden. Elämä ei kuitenkaan tunnu juuri elämisen arvoiselta, ennen kuin Hazel tapaa vertaistukiryhmässä Augustus Watersin. Pojan, jonka kanssa Hazel kokee pienen äärettömyyden.

Oikeastaan kaiken hehkutuksen jälkeen pelkäsin, että odottaisin liikoja kirjalta ja joutuisin kenties pettymään. Mutta täytyy sanoa, etten tosiaan pettynyt. Yritin olla odottamatta liikoja, mutta rakastuin kirjaan kaikesta huolimatta. Ensimmäinen sana, joka minulle tuli kirjan luettuani mieleen, oli kaunis. Kaunis kaikessa traagisuudessaan, liikuttavuudessaan, tunteiden kuvailussaan ja suurten kysymysten pohtivuudessaan. Kirjassa ei mässäilty surkeudella, muttei myöskään rakkaudella. Vaikka rakkaus on kirjassa suuressa osassa, ei vedetty överiksi (niinkin olisi saattanut käydä). Green tasapainoili upeasti kaiken välillä ja Tähtiin kirjoitettu virhe on herkkä, koskettava teos. Rehellinenkin. En ole hetkeen lukenut kirjaa, joka olisi vaikuttanut minuun tällä tavalla. Ehkä se kertoo siitä, että olen edelleen nuori ja Hazelin kokemat tunteet tulevat iholle, mutta mitä väliä. Oman kokemukseni mukaan Tähtiin kirjoitettu virhe ei ole lainkaan yliarvostettu, sillä minuun teos kyllä iski. Tämän jälkeen voisin kyllä vilkaista muitakin Greenin kirjoja, saattaisin löytää lisää suosikkeja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti