torstai 11. helmikuuta 2016

2 uutta lukua (Riittämätön)

Moi!
Pahoittelen kaavion blurrausta. 
Olisin mieluusti laittanut näkyviin koko kaavion,
mutta koskaan ei voi olla liian varovainen.

Blogin päivittely on taas jäänyt pahasti sivuun. Syynä ehkä se, että proggikset ovat todellakin edenneet hitaasti, eikä paljoa uutta kerrottavaa ole ilmennyt. 

Tällä viikolla olen hitaasti - ja voisinpa sanoa varmasti - kirjoittanut kaksi uutta lukua keskelle tarinaa. Nappasin raa'asti kaikki tähän poistettavaan juonenkäänteeseen liittyvät palaset toiseen tiedostoon ja yritin sitä kautta hahmotella, mitä tähän saisi liimattua ympärille. Uusien palasten täytyisi istua jollain tasolla vanhaan kaavaan, vaikka sitten vähän venytettynä tai muuten taivuteltuna, koska en halua muuttaa niitä toimivia osia liikaa (liikaa tarkoittaisi siis sitä, että koko tarinani idea muuttuisi). Kuitenkaan ei saisi liikaa jumittua siihen, mitä oli, vaan kirjoittaa uutta. Yllättävän vaikeaa, mutta tuo yllä oleva kaavio auttoi aika paljon!

Vaikka ideoita on syntynyt, kirjoittaminen on silti edennyt erittäin jähmeästi. Vähän kuin näppäimistöni olisi sulaa toffeeta, johon sormeni tarttuvat, eivätkä pääse siirtymään seuraavaan kirjaimeen. Visio käsikirjoituksen tapahtumista ei myöskään ole ollut yhtä vahva ja tuntuu, ettei jälkikään ole sitä parasta mahdollista. Tällä kertaa mielessä on ikään kuin kehys, mitä luvut voisivat pitää sisällään, mutta varsinainen sisältö on edelleen hieman hukassa. Yritänkin siis vain kirjoittaa eteenpäin ja katsoa, mitä sieltä tulee. Kaksi uusinta lukua ovat todellakin raakoja versioita siitä, mitä niistä toivottavasti tulee. Melkein kuin pelkkiä hahmotelmia. Luultavasti leikkaan liiankin tiiviisti, eikä teksti ole tarpeeksi ilmavaa. Mutta se johtuu suurimmaksi osaksi ihan siitä, että ajatus hyppii ideasta toiseen kesken kohtauksen. Surkeaa, mutta parempaa en saa nyt aikaiseksi. Mutta: editointi.

Pientä paniikkia aiheuttaa myös tämä henkiin herätetty sivuhahmo. Sain siitä jotain puristettua toiseen kirjoittamistani luvuista, mutta tämäkin käyttäytyminen hahmolla vaatisi enemmän pohjustamista. Se ei kuitenkaan ole suuri ongelma, koska pieniä vihjeitä voi aina istuttaa alkupuolelle. Suurin mysteeri on hahmon kehityskaari. Mitä hahmolle tapahtuu lopussa? Kuinka hän kehittyy? Miten sitoa tämän hahmon kohtalo muihin hahmoihin? Kuinka saattaa monenkin sivuhahmon kaaret päätökseen ilman, että se hajottaa nykyisen dramaturgiani lopusta (vaikea selittää, mutta dramaturgian kannalta on melkeinpä pakollista, että pari juttua tapahtuu tietynlaisena ketjuna, ne vahvistavat loppukohtausta ja se todellakin on tarpeellista). 

Kysymyksiä, niitä on tuhansia. Vastauksia ei ole lähellekään niin montaa. Tällä kertaa etenen todella hitaasti ja se melkein jo suututtaa. En voi kuin toivoa, että lopputulos palkitsee aikanaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti