tiistai 16. helmikuuta 2016

Ihanat, kamalat, nolot, herkät - seksikohtaukset

Tsau!
Kävin viikonloppuna Teatteri Takomossa katsomassa 
Raisa Omaheimon "LÄSKI"-näytelmän. Itse ainakin pidin paljon!

Riittämätön on vihdoin edistynyt jonkin verran. Monta asiaa on vielä työstämättä, mutta lukuja ja pieniä käänteitä alkaa tupsahdella väleihin lisää. Jostain syystä minusta tuntuu, että käsikirjoitus tulee vielä kasvamaan. Tällä hetkellä liuskoja on suunnilleen 230, mutta moni asia lopussa tulee vielä muotoutumaan uudestaan.

Juuri äsken naputtelin viimeisimpään uuteen lukuun seksikohtauksen. Jotenkin sitä aina vähän punastelee ja naureskelee, kun tällaisia kohtia kirjoittaa, Ehkä eniten siksi, että tietää, etteivät nämä jää todennäköisesti vain sinne kovalevylle piiloon, vaan joku muukin tulee ne lukemaan. Ja koen seksikohtausten kirjoittamisen aika haastavaksi monestakin syystä, joista osan mainitsen tässä.

Addiktiossa käytin paikoin aika rivojakin ilmauksia, mutten kuvannut yksityiskohtia. Kerroin tapahtumasta yhdellä tai kahdella lauseella, koska ne kohtaukset eivät olleet niin avainasemassa, vaan lähinnä luomassa tunnelmaa ja kuvausta hahmojen maailmasta. Riittämättömässä kohtaukset ovat paljon tarkempia, sillä kuvaan ensisijassa hahmojen välisiä suhteita. Pornon puolelle ei kuitenkaan mennä, sillä tämä käsikirjoitus ei ole tyyliltään yhtään sellainen. Ei naturalistinen, oikeastaan yhtään rivokaan. Tämän kaltaisen käsikirjoitusten seksikohtausten odottaisi olevan herkkiä tai mahdollisesti katkeavan jo ennen kuin ne alkavatkaan. Sen takia koinkin äskeisen haasteelliseksi. Tragikoominen tyyli saattaa hieman helpottaa asioita - kaikki voi vetää "läskiksi" ja huumorin puolelle. Tai niin sitä luulisi.

Ihan jännitteen vuoksikin sitä oikeaa "kunnon" materiaaliakin on oltava mukana. Mutta mitä Riittämättömän kaltainen nuortenkirja sitten kestää? Paljonko kirjoittaa, paljonko jättää kirjoittamatta? Miten tuottaa kiihkeä kohtaus, joka ei saa juuri olla kaunis, mutta ei liian likainenkaan? Eri henkilöiden välillä se saattaisi olla herkkä ja kaunis, katketa hyvinkin kesken, mutta näiden kahden henkilön, joista juuri jouduin kirjoittamaan, kohdalla en voi tehdä sitä. En voi tehdä sitä käänteiden enkä tilanteen vuoksi, koko tarinan vuoksi. Heidän välisestään seksuaalisesta kanssakäymisestä puuttuu aika vahvastikin se emotionaalinen yhteys, ainakin tässä kohtaa.

Yksityiskohtia tarvitaan, mutta kuvaus ei silti saa olla liian tarkkaa. Mielikuvitukselle on jätettävä tilaa. Se, mitä silmien eteen sitten kirjoittaa, tulisikin varmasti valita hyvin tarkkaan. Ja sitten on vielä tämä plussa, että teksti menee nuorten kategoriaan - paljonko on luvallista kuvata? En tahtoisi jarruttaa sen vuoksi, ettei tarina ole suunnattu aikuisille, mutten myöskään haluaisi, että teksti hylättäisiin vaikkapa juuri "liian rohkean kuvauksen" vuoksi (vieläkin kismittää se Addiktion kohtalo. Monet kerrat olen kuullut, että nuortenkirjaan hieman vaikea aihe synkkyytensä takia). Mutta ehkei niistä pidä huolia vielä. 

Seksikohtaus voisi olla kuin mikä tahansa kohtaus - mutta kuitenkin se aiheuttaa päänvaivaa, sillä käsikirjoituksesta riippuen tyylit ja tarinat kestävät niin erilaisia asioita. Eikä se kohtaus saisi hypätä sieltä yli muiden, vaan olla juurikin kuin mikä tahansa tarinan osanen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti