keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Nuoret aikuiset - nuoria vai aikuisia? (Addiktio)

Heips!
Päivän fiilis.

Tänään sain taas palautetta Addiktiosta, mutta vähän eri taholta. Tapasin nimittäin lukioaikaisen äidinkielen opettajani, jolle lähetin käsikirjoituksen syksyllä. Ja sain taas lisää ajateltavaa.

Kerronnasta sain tällä kertaa ylistyksiä, mutta dialogissa olisi mahdollisesti parantamisen varaa. Ei niinkään tekniikassa, vaan enemmän sisällöllisissä asioissa. Pitäisi saada enemmän aihepiiriin kuuluvampaa touchia dialogiin ja mahdollisesti opettajani voisi hieman auttaa tässä, jos ehtii. Ehkä noin kuukauden kuluttua.

Myös tältä taholta tuli kommenttia, että päähenkilöni tuntuu osin nuoremmalta, mitä annetaan ymmärtää. Alkuperäisessä versiossa ei ehkä ollut ihan yhtä teinimeininki, mutta lähdin viemään tarinaa siihen suuntaan olettaen, että Addiktiosta olisi tulossa nuortenromaani. Opettajani mielestä myös kerronta ja dialogi ovat osin ristiriidassa - tällä tarkoittaen siis sitä, että dialogi on selkeästi nuortenkirjamaista, mutta opettajani mielestä kerronta lähentelee enemmän aikuisten proosaa. Täytyisikö sittenkin lähteä siihen suuntaan? Kannattaisiko vaihtaa hieman sävyä ja lähteä korjailemaan tekstiä aikuisten kategoriaan? Kysehän on ehkä kaikkein eniten nuorten aikuisten romaanista, eikä puhtaasti esimerkiksi yläasteikäisten nuortenkirjasta (jo aihe rajaa tätä osin). Voihan olla, että nuorten puolella etsitään pääosin puhtaasti nuortenromaaneja, en tosin tiedä. Menisikö rankempi, nuorille aikuisille suunnattu käsikirjoitus kuitenkin aikuisten siivilän lävitse? Voisinko silloin väistää tämän "liian rankka aihe" -kortin paremmin? 

Tarkennettakoon vielä, että Addiktio on ja pysyy mielestäni nuorten aikuisten teoksena, mutta liian teiniyden voisi ehkä sittenkin riisua. Tai ainakin kokeilla. Vaikka olen usein kärsimätön, niin eihän tässä kiire ole. Nyt on tullut niin erilaista palautetta eri tahoilta ja uusia ideoita. Tästä voi sittenkin tulla vielä hyvä juttu, kunhan maltan editoida ja pohtia mahdollisuuksia rauhassa. Ja jos menee pieleen, voin aina palata edelliseen versioon ja editoida taas alusta uudestaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti