lauantai 30. heinäkuuta 2016

Läpilukua (Riittämätön) & uuden tarinan lopetuskokeiluja (Merenpoika)

Hejsan!
Pahoittelen, en omaa piirtämisen jaloa taitoa.

Kaksi viikkoa hiljaisuutta. Minkä tähden? Viime viikolla aloitin jo Riittämättömän läpiluvun, mutta siihen tuli viikonlopuksi pieni keskeytys, sillä lähdin käymään Länsi-Suomessa, tarkemmin ottaen Turun lähimaastossa, sukulaisillani. Tällä viikolla oli tarkoitus jatkaa ja jatkoinkin - enää about 50 liuskaa jäljellä - mutta siihen ja editointiin tuli tiistaina stoppi, kun perus nuhan ja kurkkukivun lisäksi mukaan astui kuume. Kesäflunssaa siis.

Pitkään läpiluku sujuikin ongelmitta, liitin pari uutta palasta mukaan ja merkitsin ylös kohtia, joihin tulisi tekstin aikana vielä palata, mutta mitkä ovat jostain syystä unohtuneet. Tiistaina läpiluku kuitenkin tyssäsi myös vaikeaan osioon tarinassa. Mukaan pitäisi saada sivuhenkilön osalta tärkeitä palasia, mutta minne ihmeeseen? Päähenkilön kanssa menevät seuraavassa luvussa sukset ristiin ja vasta pari lukua sitten on alettu käsitellä tätä sivuhenkilön asiaa. Tuskinpa sivuhahmo mieluusti enää avautuu yksityisasioistaan välirikon jälkeen (joka sovitaan vasta loppukliimaksin aikaan). Isoa konfliktia on siirrettävä, sillä en voi oikein tapahtumia aikaistaakaan järkevästi. Mutta kuinka? Silloin toisen sivujuonen palaset kärsivät ja niitä on muutettava. Palapeli vaikeutuu koko ajan...

Addiktion kanssa ei juuri ollut tätä ongelmaa. Uudet palaset soljahtivat joukkoon helposti, sillä tarina oli aika "aukkoinen", tai miten sen sanoisi. Uuden kirjoittaminen ei tuottanut juuri vaikeuksia, melkein joka paikkaan sai lisättyä tavaraa, jos tarvitsi. Riittämätön on jollain tasolla "kiinteämpi", yhtenäisempi(?), joka ei tässä mielessä ehkä olekaan niin hyvä juttu, kun huomasin, että lisää tavaraa olisi vielä saatava joukkoon. Ehkä jotenkin onnistun.

Toivon, että pystyn viimeistään ensi viikolla palaamaan Riittämättömän pariin, sillä sillä alkaisi tosiaan olla vähän kiire. Kaikki tarvittavat palaset tulisi ainakin saada lisättyä ja pahimmat mokat korjattua, en tiedä, ehdinkö hienosäätövaiheeseen ennen kilpailun deadlinea. Joka tietystikään ei ole kovin hyvä uutinen minun osaltani. Mutta katsellaan.

Myös uusimpaan ihmetyksen aiheeseeni, eli uusimpaan tarinaideaan, ilmestyi tänään pitkästä aikaa lyhykäinen palanen - lopetusehdotus. Kuva on ollut mielessäni lähes siitä saakka, kun sain ensimmäisen idean tähän stooriin, mutta toteutus uupui. Enkä sano, että tästä kokeilusta tuli paras mahdollinen, mutta siitä tuli ainakin erilainen, mitä olen itse tottunut tekemään. Tähän tarinamaailmaan ei sovi "addiktiomaisen" kylmä realismi ja siksikin olen ollut hieman varuillani - entä jos kerrontani lipsuu pahasti tekotaiteellisen kliseisyyden puolelle? Mutta toisaalta, olenhan täällä jonkun vuoden hokenut sitä, etten tahdo jumiutua yhteen tyyliin ja kategoriaan. Ehkä tässä on minun mahdollisuuteni?

Erittäin raaka ajatus juonesta minulla on päässäni, muuten ei ole kuin palasia. Tämän käsikirjoituksen syntyprosessi on kyllä tyystin erilainen Riittämättömän kanssa - ei melkein voisi olla enää erilaisempi. Mutta otan haasteen vastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti