lauantai 5. marraskuuta 2016

Pienoisnäytelmiä pienoisnäytelmien perään

Moiggs!
Mood tällä viikolla.

Tällä viikolla on syntynyt yhteensä kaksi eri pienoisnäytelmää, 2 eri ideaa, 2 eri raakaversiota. Ne ovat hyvin erilaisia keskenään, mutta huomaan, että käsittelen osalti samaa teemaa. Kummassakin esiintyy myös sadunomaisia elementtejä. Ensimmäisen asetelma on lievästi ehkä jopa kliseinen, toisessakin selittelen ja sorrun osalti vanhoihin, tuttuihin kuvoihin. Olen päässyt sitten vauhtiin tai en, 12 liuskan mitta on tänäkin vuonna haaste. Tuntuu, että ideanikin ovat kaavoihinsa kangistuneita - ne tarvisisivat romaanin tai koko illan näytelmän mitan toimiakseen kunnolla. Ehkä tästä olisi hyvä oppia pois? Samoin kuin novelli, on pienoisnäytelmäkin varmasti ihan oma lajinsa (kumpikaan ei lukeudu suoranaisesti vahvuuksiini).

Koen silti, että idea nro 2 on huomattavasti kehityskelpoisempi kuin yritelmä nro 1.
Tällä kertaa on kuitenkin haasteena taas kohderyhmä (se tuntuu olevan myös tämän syksyn ongelmani vähän joka saralla). Pienoisnäytelmäni noudattaa osalti, ehkä jopa aika vahvastikin, sadun kaavaa, mutta varsinkin alku on ehkä liian raju lapsikatsojille. Kokeilin modausta lapsiystävällisempään suuntaan, mutta se ei vain tuntunut toimivan. Repliikit yms eivät olleet enää uskottavia. Ne näköjään tarvitsevat karun pohjan, mutta miten käy loppunäytelmän? Onko se jo liian lapsellinen esimerkiksi nuorille tai varhaisnuorille? Kuinka paljon pahaa ja kuinka paljon onnellisuutta sen kaikessa puhtaudessaan ja naiiviudessaan kestää varhaisnuori? Onko tämä ehkä sittenkin vanhemmille suunnattua sisältöä, mutta sadun dramaturgialla? Siitä tulisi seuraavaksi ottaa selvää.

Myös Merenpoika sai uuden luvun eilen illalla. Tai en tiedä, voiko sitä suoraan kutsua luvuksi, mutta ainakin pitkän kohtauksen. Edetään siis. Pitkästä aikaa kunnolla! Jouduin myös opettelemaan tätä varten teorian tasolla autolla ajamista katsellen Youtubesta ohjevideoita. En siis omista itse laisinkaan ajokorttia, eikä ole muutenkaan tullut auton ajamista missään parkkipaikallakaan kokeiltua. Katsellaan, meneekö läpi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti