keskiviikko 25. tammikuuta 2017

Addiktio - ensimmäinen editointikierros tauon jälkeen ohi

Hei!
Jokelan laatikkotehdas.
(Osan kollaasin kuvista ottanut Kami Andelin)

Kuten otsikkokin kertoo, ensimmäinen kierros Addiktion kanssa saatiin viime yönä päätökseen.

Lähes jokainen lause on kirjoitettu muutamaa harvaa lukuunottamatta uudelleen. Kierros oli varsin nopea, koska en kahteen viikkoon juuri muuta tehnyt, aikaa oli käytettävissä. Mutta myös sen vuoksi, että vaikka lauseet täytyi muotoilla uudelleen, pohjimmainen ajatus pysyi suunnilleen samana. Muoto piti vain korjata.

Lisäyksiäkin tuli, kokonaisia lukuja, kohtauksia. Myös poistoja. Loppuun löytyi jotain uutta. Puolet parin kerran takaisesta uudesta, eli jostain vuoden, kahden takaa, heitettiin roskiin ja siirrettiin pelkkään dialogiin, korvattiin toisella. Viime kertaisen, elokuisen lopun ajatus säilyi. Disney-loppu on heitetty roskiin. Ihan ensimmäisessä raakaversiossa ei ollut toivoa pisaraakaan.

Myös dialogia oli viilattava ja editoitava aika reilusti. Luulin sen olleen parhaimpia puolia käsikirjoituksessa, sitä se ehkä olikin, mutta siitä huolimatta jälki oli karua. Kamalaa. Ei välttämättä epäluontevaa, mutta hyvin vahvasti selittävää. Pidin alatekstin, lisäsin fyysistä ilmaisua sanojen sijaan, muutin repliikit epäsuoremmiksi, eikä kaikkea sanota, joka tuntui heti lisäävän jännitettä.

Seuraavalla kierroksella olisi tarkistettava monta asiaa. Tärkeimpänä ehkä, pysyyko tarinassa mukana. Ymmärtääkö sen, mitä siitä toivon ymmärrettävän. Olenko riisunut liikaa, hämärtänyt asioita, koska omassa päässä ne sattuvat olemaan kirkkaita ja selkeitä ilman vihjeitä? Vihjeitä. Onko niitä tarpeeksi? Tuleeko jotain liian puun takaa? Onko motivoinnit kohdillaan? Miljöö, saako siitä otteen? Terävöityikö sanoma ja teema, vai muuttuivatko ne?

Tavallaan aloitan alusta. Kaikki on silti selkeämpää kuin vielä kertaakaan aikaisemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti