lauantai 2. maaliskuuta 2019

Käsikirjoituksen tarjoamisesta kustannussopimukseen

Hejsan!
Elämäni yksi jännittävimpiä päiviä.

Yritän tässä edelleen kasvatella niitä aivosoluja, en tiedä, onko pikkuruisista soluista muotoutumassa vielä mitään, mutta ajattelin kirjoittaa kuitenkin muutaman sanasen.

Moni on tuskaillut odotusaikojen kanssa, pohdiskellut, kauanko kustantamoiden vastauksissa voi kestää, miten sopimuksesta sovitaan tai miten tämä tapahtuu.
Voisin vähän avata tätä omalla kohdallani, vaikkakin jokaisen kustantamon ja jokaisen käsikirjoituksen kanssa toimitaan varmasti vähän eri tavalla.

Hylsyjä olen saanut nopeimmillaan vuorokaudessa, kauimmillaan odotin n. kahdeksan kuukautta, mutta aina ei vastata ollenkaan. Sekin on yleistynyt, ettei kustantamosta tule mitään vastausta, edes sitä perushylsyä, missä saattaa lukea vastaanottajan ja käsikirjoituksen nimi (aina ei niitäkään) ja kauniisti kiitetään tarjouksesta, mutta todetaan myös, ettei käsikirjoitus sovi nyt kustannusohjelmaan. Palautetta harvoin irtoaa, jos sellaista saat, ole erityisen kiitollinen. Se tarkoittaa yleensä sitä, että käsikirjoitusta on oikeasti luettukin, eikä pelkästään selailtu ja palautteenantajat uskovat sinun hyötyvän palautteesta, sitä on saatettu jopa todella harkita julkaisuohjelmaan.

Olen lähetellyt vuosien varrella käsikirjoituksiani kustantamoihin useat kerrat, välillä myös kilpailuihin. 99% kerroista olen saanut pelkästään perushylsyjä (en osaa enää edes laskea niitä, mutta niitä on paljon). Kerran sain 5 sanan palautteen, joka oli muuten perushylsy, mutta alkuun oli lisätty: "Aihe on tärkeä, mutta vaativa". En tiedä, miksi minulle vaivauduttiin antamaan tällainen palaute, mutta olin siitäkin hyvin kiitollinen, sillä en ennen sitä enkä sen jälkeen pitkään aikaan saanut mitään palautetta mistään.
Viime syksynä sain ensimmäisen laajemman palautteeni kustantamosta, siinä oli oikeasti editointiohjeita ja käsikirjoitus oltiin luettu tarkkaan. Palaute sisälsi vinkkejä, pohtimisen arvoisia juttuja, mahdollisia lisäyksiä, tiivistysneuvoja. Palautteessa oli myös suoria otteita käsikirjoituksestani ja esimerkkejä, mikä mahdollisesti toimii ja mikä ei. Tämä auttoi suunnattomasti ja valoi myös toivoa, vaikka kyseessä oli hylsy (julkaistavaksi teksti ei ollut vielä valmis). Jos saatte palautteita toistan vielä, että lukekaa ne tarkkaan, antakaa aikaa itsellenne pohtia, miten jatkotyöstätte tekstiä sen kanssa. Mitä palautteesta hyödynnätte, mitä haluatte vielä pohtia, mikä ei tunnu hyvältä. Älkää missään nimessä heittäkö sitä hukkaan, sillä harvemmin niitä edes jaellaan, ainakaan ilmaiseksi. Kurssit ja erilaiset maksulliset arvostelupalvelut ovat asia erikseen.

Tällä kierroksella, jolla sopimuskin tuli allekirjoitettua, sain ensimmäisen perushylsyni n. kahdessa viikossa. Vähän vajaa kuukauden kuluttua lähetyksestä sain Otavalta sähköpostin, jossa osoitettiin kiinnostusta tekstiin. Tässä vaiheessa yksi kustannustoimittaja oli lukenut käsikirjoituksen ja esitti muutaman kysymyksen, johon vastailin samalla, kun käsikirjoitusta luki vielä kustannuspäällikkö. Tästä n. puolentoista viikon kuluttua minut kutsuttiin juttelemaan käsikirjoituksesta kustantamolle. Sähköpostissa ei tarjottu suoraan sopimusta, senkin vuoksi jännitin käyntiä kovasti, minulla ei ollut mitään tietoa, miten tämä tästä etenee.
Kun saavuin juttelemaan kustannustoimittajan ja -päällikön kanssa aika nopeasti kävi selväksi, että sopimusta oltiin jo tässä vaiheessa tarjoamassa ja sainkin samalla käynnillä sen allekirjoitettua. Olin tutustunut Kirjailijaliiton sivuilla ohjeisiin etukäteen, mitä kustannussopimuksesta kannattaa tarkistaa. Samalla juteltiin tietysti käsikirjoituksesta ja mahdollisista muutoksista tai lisäyksistä, mitä voisi tehdä. Minulta kysyttiin tarkennuksia ja pohdittiin yhdessä, mikä kaikki on jo toimivaa ja mitä voisi muokata. Myös itsestä sai kertoa ja kysyttiinkin tilanteestani ja muusta. Julkaisuaikataulua ei vielä lyöty lukkoon, mutta alustavaa keskustelua siitäkin oli. Kaiken kaikkiaan tapaamisessa oli rento meininki, vaikka olin varma, että vähintään pyörryn tai oksennan, kun astun sisään. Olen kova jännittäjä ja panikoija, mutta se oli (taas kerran) turhaa.

Ajat voivat vaihdella kaikessa päivistä viikkoihin, kuukausiin, melkein ehkä vuosiinkin (olen kuullut, että jotkut ovat saaneet hylsyjä vasta vuoden tai melkein parinkin kuluttua käsikirjoituksen lähetyksestä). Edellä mainitut ovat siis vain omia kokemuksiani, mutta ehkä näistä on jollekulle apua.

4 kommenttia:

 1. Kustantamojen vastaukset antavat kyllä usein odotuttaa itseään. Esikoisen kohdalla kaksi kustantamoa osoitti kiinnostusta ensimmäisen kuukauden sisällä ja toisen kanssa tehtiin sopimus. Muista samalla kierroksella olleista kustantamoista yksi lähetti hylsyn yhdeksän kuukautta myöhemmin ja toivotti hyvää jatkoa kirjoitusharrastuksen parissa. Tuossa vaiheessa kirja oli jo painossa enkä voinut kuin nauraa =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä! Oon kans kuullut vastaavaa. Vähän taisi olla myöhään liikkeellä se yksi :D

   Poista
 2. Onnitteluja satelee, vastaan ottanet:
  http://hikkaj.blogspot.com/2019/03/kustannussopimus.html
  :)

  VastaaPoista